Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Astigmatismus

Astigmatismus tünetei

Az ember torzultan lát, mintha „víz alatt" lenne. A pont, bizonyos irányban, vonalnak látszik. Az astigmiások emellett rendszerint rövid- vagy távollátók is.

Astigmatismus okai

A szabályos astigmatismus a szaruhártya görbületének a gömbfelszíntől történő, valószínűleg alkati eltérése. A „szabálytalan" astigmatismust a szaruhártya kóros elváltozásai (például sérülés utáni hegek, gyulladások, vagy a szaruhártya extrém mértékű elődomborodása) okozzák.

Megbetegedési kockázat

A felsorolt betegségek által előidézett, szabálytalan astigmatismus rosszabbodhat.

Lehetséges következmények

Ha a hibás látást nem javítjuk ki, a szem finom munka végzésénél kipirosodhat és fájhat.

Astigmatismus megelőzése

Nem lehetséges.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amikor a panaszok fellépnek.

Lehetséges az öngyógítás?

Alig lehetséges. Ritka eset(ek)ben a következetesen végzett szem- és általános lazítási gyakorlatok az astigmatismust visszafejlesztik(?)

Hogyan kezelhető?

Szemüveg: cilindrikus csiszolású szemüveggel a „szabályos" astigmia kijavítható. Ha távol- vagy rövidlátással jár együtt, a szemüvegnek mindkét fajta fénytörési hibát ki kell javítania.

Kontaktlencse: legjobb ilyenkor a kemény kontaktlencse. A szaruhártya erős görbületi torzulása esetén az astigmiát„élő kontaktlencsével"is lehet korrigálni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.