Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Kontaktlencsék

Ami a szemüveg hordásánál hátrányt jelent, abban áll a kontaktlencse-viselés előnye. Nem törik, nem homályosodik, nem nyomja az orrnyerget. Nem akadályoz bizonyos foglalkozásoknál, ahol a szemüveg útban van. Nem torzít, nem szűkíti be a látóteret. Másrészről a kontaktlencse idegentest a szemben. Viselésének az a feltétele, hogy

 • a lencse és az ápolószerek anyaga ne irritálja a szemet,
 • elégséges mennyiségű könny legyen a szemrésben a kontaktlencse nedvesen tartásához,
 • a kemény kontaktlencse és a szaruhártya között könnyfilm („könnylencse") képződjék.

Ne viseljünk kontaktlencsét

 • szaruhártya-gyulladásnál vagy fekélynél,
 • krónikus szembetegségeknél,
 • a könnyutak krónikus betegségeinél.

Aki allergiás vagy kevés a könnye, mondjon le a kontaktlencséről. Szürkehályogműtét után öreg emberek gyakran viselnek kontaktlencsét, de szükségük lehet valakire, aki segít nekik a lencse behelyezésénél, ha azt önmaguk nem jól tudják végrehajtani.

Puha vagy kemény kontaktlencse?

A különbség minőségének ez a megjelölése (önmagában) ma már nem elegendő a viselhetőség eldöntésére. A hajlékonyságnál fontosabb a kontaktlencse gázáteresztő képessége. A szaruhártyának ugyanis oxigénre van szüksége, amelyet, többek között, a levegőből vesz fel a könnyfolyadékon keresztül.

A lencse anyagának osztályozása

 • Kemény/gázt nem enged át.
 • Stabil/kissé gázáteresztő.
 • Hajlékony/erősen gázáteresztő (szilikon- és fluortartalmú anyagok).
 • Puha/víztartalmú.
 • Puha/erősen víztartalmú.

Elvileg érvényes, hogy minél keményebb a lencse, annál kisebb, és annál több idegentest-érzés lép fel a viselés elején, és persze annál tovább tart a megszokás. Minél puhább a lencse, annál nagyobb, és annál gyorsabban lehet megszokni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenki puha lencsét válasszon. Az a kockázat, hogy évekig tartó viselés után átmeneti vagy tartós károsodás keletkezik a szemben, a puha lencséknél lényegesen nagyobb, mint a keményeknél. A kontaktlencse kiválasztása egyértelműen a korrigálandó „szemhibától", ezenkívül egyéni feltételektől és kívánságoktól (is) függ.

Kemény lencsék

A kemény lencsék a legolcsóbbak, és a legtovább tartanak. A megszokási idő elején az ember csak néhány óráig viseli, aztán egyre hosszabb ideig lehet a szemen. Ha az ember a „viselési rutint" félbeszakítja, akkor megint kell néhány nap, amíg újra megszokja. Aki csak néhány óráig akar kontaktlencsét viselni, ne kemény lencsét válasszon. A kontaktlencséről a szemüvegre történő átálláshoz gyakran némi idő kell, és ezen idő alatt az ember kissé homályosan lát.

A gázáteresztő lencsék

Jól viselhetők, mert sok oxigént engednek a szaruhártyához. Drágábbak, mint a kemény lencsék, de viselésük azoknál kellemesebb.

Puha lencsék

Víztartalmú műanyagból állnak, és a szemhez idomulnak. Lehet őket egész nap, de lehet csak rövid időre is hordani. Hátrányuk, hogy gondosan kell őket ápolni. Aki erre nem figyel eléggé, kötőhártya- és szaruhártya-gyulladás veszélyét kockáztatja. Ezen kívül kb. minden két évben újakra kell őket kicserélni. „Száraz szem" esetében és száraz klímában ne hordjanak puha lencséket. Figyelem! Gázokat és gyógyszereket tudnak raktározni.

Állandó hordásra való és egyszer viselhető lencsék

Az állandóan hordható lencsék megszakítás nélkül, éjjel és nappal egyfolytában viselhetők. Lencse nélkül született gyermekeknél, öreg emberek szürkehályog-műtéte után vagy fogyatékosoknál alkalmazzuk őket.

Aki a lencséket behelyezte, 3-4 hét múlva megvizsgálja a szemet, kiveszi a lencsét, megtisztítja, és újra behelyezi. Aki kozmetikai megfontolásból vagy kényelemből akar ilyen lencsét hordani, annak is rendszeresen kell ellenőrzésre járnia, másképpen veszélybe sodorhatja a szemét. Ugyanez a gyakorlat áll az „egyszer viselhető" lencsék használatánál is.

Színes kontaktlencsék

Csökkentik a fény áthatolását. Viselése alkonyatban és autóvezetésnél kockázatos. Ezenkívül elfedhetik a fényérzékenységet mint szembetegségre figyelmeztető jelzést.

A lencse felhelyezése

A kontaktlencsék kb. felét szemorvos helyezi fel a szemre, a másik felét kontaktlencse-optikus. Az optikusnak ehhez speciális képzéssel és kétéves gyakorlattal kell rendelkeznie, a szemorvosnak nem.

Aki a lencsét felhelyezi, érdeklődjék a beteg munka- és életkörülményei, lehetséges allergiák és gyógyszerek szedése, valamint szemproblémák felől. A megfelelő lencsét alapos vizsgálat után válasszák ki. Addig kell a kontaktlencséket próbálni és ellenőrizni, amíg azok egészen pontosan nem „ülnek".

A viseléshez hozzá tartozik, hogy a lencsetulajdonságok előnyeiről, hátrányairól, helyes ápolásukról, a maximális hordási időről pontos információt kapjunk. Arról is, hogy mit tegyen a kontaktlencsét viselő veszélyhelyzetben. Megbeszélendő a következő ellenőrzés időpontja. A „behelyező" állítson ki kontaktlencse-igazolványt, minden szükséges adattal.

A lencse ápolása

A „behelyező"-től kap Ön ápoláshoz szükséges szereket: tisztítószert és egy oldatot, amelyben a lencsét tartja. Puha lencsékhez még öblítőfolyadék és fehérjementesítő is tartozik. Különböző előállítók ápolószereit egyidőben soha ne használja. A problémák felét az ápolószerek adalékanyagai okozzák. Kerülje a konzerváló anyagú ápolószereket.

A kontaktlencsét naponta vegye ki és tisztítsa meg. Dörzsölje a lencsét finoman hüvelykujja és mutatóujja között a tisztítószerrel, utána pedig öblítse le.

Ezután jön a fertőtlenítés, a baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól való mentesítés. A lencsékkel a következő problémák lehetnek:

 • A lencse öregedése: a viselés kényelmetlenné válik. Ellenőriztesse a „behelyezővel".
 • A szem az ápolószereket rosszul tűri: a szem kivörösödik és ég. Kérjen tanácsot a behelyezőtől.
 • Betegségek, terhesség, lelki túlterhelés megváltoztatják a könny összetételét. Műkönny cseppentése rövid időre segítséget nyújthat.
 • Szmog, cigarettafüst és klímaberendezés: száraz, poros levegőn történő munkánál (pl. pék, kőműves) és fokozott figyelmet igénylő tevékenységnél (pl. képernyő előtti munka) a gázáteresztő kontaktlencsék jobban viselhetők. Rövid időre műkönnyet is lehet használni, hogy az irritáció csökkenjen.
 • Puha lencsék gáznemű anyagokat raktározhatnak. Akik gázzal telt levegőben dolgoznak, ne hordjanak puha lencsét.
 • Allergia, depressio és magas vérnyomás ellen szedett, valamint vízhajtó gyógyszerek és hormonok szintén megváltoztathatják a könny összetételét. Ha ilyen gyógyszereket kell szednie, beszélje ezt meg a „behelyezővel".

Tanácsok kontaktlencse-viselőknek

 • Felkelés után ne azonnal, hanem csak 30 perc múlva helyezze a lencséket a szemére.
 • Mosson kezet, mielőtt a lencsét megfogja.
 • Mindegyik lencsét kezelje külön, nehogy összecserélje őket.
 • Rendszeresen és alaposan ápolja őket.
 • Alvás előtt vegye ki a kontaktlencsét (kivéve, ha ún. állandó lencsét visel), hogy a szaruhártya „kipihenhesse" magát.
 • Ha elutazik, vigyen mindig magával tartófolyadékot és tartalék szemüveget.
 • Használjon vízben oldódó kozmetikai szereket.
 • Ha a puha lencse kiszáradt, tegye őket az öblítő folyadékba (vigyázat törésveszély), hogy újra puhák legyenek.
 • Fertőtlenítse a lencséket, mielőtt ráhelyezi őket a szemére.
 • Ha a lencse a felső szemhéj alá csúszik, húzza fel a szemhéját, és tolja le ujjával a lencsét. Nem kell félni, nem tud a szem mögé csúszni, mert a kötőhártya meggátolja.
 • Sport. Ha labdajátékot játszik, viseljen védő-szemüveget. Ússzon lehetőleg lencse nélkül, mert a puha lencsék klórt raktározhatnak (az uszoda vizéből), a kemény lencsék pedig ilyenkor könnyen elvesznek.
 • Fontos: szemcseppentés és műtét előtt távolítsa el a kontaktlencsét a szeméről. Fontos: egy nem súlyos irritáció jeleit és egy súlyos károsodás első tüneteit saját maga alig tudja egymástól megkülönböztetni. Ha a szeme ég, viszket, váladékos, piros, látáscsökkenést vesz észre vagy fájdalmat érez, azonnal vegye ki a kontaktlencsét a szeméből. Ha nehéz a kivétel, egy csepp nedvesítő folyadékkal meg lehet könnyíteni. Ezután pedig keressen fel egy szemorvost!
kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.