Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis)

Kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya vörös lesz, megduzzad, néha viszket, fáj és váladékozik. Ébredésnél a szem rendszerint „össze van ragadva".

A kötőhártya-gyulladás okai

  • Allergiás reakció pl. pollenre vagy szemkozmetikumokra.
  • Idegentestek, ultraibolya sugarak (pl. szoláriumban védőszemüveg nélkül) által okozott gyulladás.
  • Fertőzés baktériumokkal: nyálkás-gennyes váladék, többnyire mindkét szemet érinti.
  • Chlamydiákkal: az ember a szemébe dörzsöli.
  • Vírusokkal: vizes-nyálkás váladék. Először csak az egyik szem betegszik meg, néhány nappal később következik a másik is. Járványos gyulladás esetén az egész család, az iskolai osztály stb. elkapja. Fejfájás, fáradtság, állkapocstáji mirigyduzzanat kísérheti.

Megbetegedési kockázat

A kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb szembetegség. A kockázat növekszik: kozmetikumok használata esetén; az uszodában, ha a higiénia elégtelen; piszkos törülköző használatakor; ha a (beteg) szemet piszkos ujjal dörzsöljük; ha szoláriumban nem viselünk védőszemüveget.

Lehetséges következmények

A gyulladás a szaruhártyára és az ínhártyára is ráterjedhet. Allergiás kötőhártya-gyulladás később szénanáthával vagy asztmával folytatódhat.

Kötőhártya-gyulladás megelőzése

Kerülje az említett veszélyeket.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a panaszok három napon belül maguktól nem múlnak el.

Öngyógyítás módja

A további fertőzésveszély elkerülése érdekében na használjon „szemfürdőket” vagy teával történő öblítéseket, csak a saját törülközőjét használja!

Kötőhártya-gyulladás kezelése

A szemorvosnak tisztáznia kell a betegség okát. Allergiás kötőhártya-gyulladásokat szemcseppel lehet kezelni. A kezelést lehetőleg minél hamarabb el kell kezdeni. Baktériumok által okozott kötőhártya-gyulladást antibiotikumos szemcseppekkel és kenőcsökkel lehet kezelni – de csak pontos megfigyelés mellett, és szemorvosi előírás szerint. Antibiotikumok gátlástalan alkalmazása ugyanis egyre gyakrabban vezet gombás szembetegségekhez. Kortizontartalmú gyógyszert elvből ne használjunk addig, amíg a kötőhártya-gyulladás oka nem ismert. Ha herpeszvírus is részt vesz a kötőhártya-gyulladásban, a szaruhártyát komoly károsodás érheti. A vírusos kötőhártya-gyulladás néhány hét alatt magától meggyógyul. Néha kortizonkenőcs vagy szemcsepp néhány napos használata is jó hatású lehet. Ezzel próbálják megakadályozni a betegség szaruhártyára terjedését. Vírusellenes gyógyszerekkel is lehet próbálkozni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.