Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Makula-degeneráció (sárgafolt sorvadás)

Makula-degeneráció tünetei

A látásélesség mindkét szemen, egymás után vagy egyidejűleg, fokozatosan romlik. A folyamat gyakran sokáig észrevétlen marad, egészen addig, amíg a beteg már olvasni sem tud. Alkonyatkor a látás jobb, mint jó fényben.

Makula-degeneráció okai

Öröklött hajlam; arteriosclerosis, vérkeringési betegségek, anyagcserezavarok, magasabb koleszterinszint, cukorbetegség.

Megbetegedési kockázat

Minden huszadik embernek azzal kell számolnia, hogy a hatvanadik életévétől az éleslátás helye (a macula) zilált lesz, „leépül", és a látás emiatt fokról fokra csökken.

Lehetséges következmények

Bár az éleslátás idővel egyre csak gyengül, mindig fogja látni az ég kék színét és a fű zöldjét. Száraz makuladegenerációnál a retina perifériája látóképes marad. Ez lehetővé teszi a betegnek, hogy tájékozódni tudjon környezetében és így viszonylag normális életvitelre alkalmas maradjon.

Makula-degeneráció megelőzése

A negyvenedik életév után legalább kétévenként szemorvosi ellenőrzés szükséges.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amint a látótér közepén folt (életlen kép) keletkezett, amely idővel nagyobbodik.

Öngyógyítás

  • A dohányzást feltétlenül abba kell hagyni.
  • Alkoholt csak mértékkel szabad fogyasztani.
  • Egészséges táplálkozás. Éjszakai és délutáni lazító pihenés.
  • Rendszeres mozgás — a vérkeringés élénkítésére.

Makula-degeneráció kezelése

Valóban hatásos gyógyszerek nem állnak rendelkezésünkre. Arra nincs még bizonyíték, hogy a vérátáramlást fokozó gyógyszerek segítik-e, és ha igen, hogyan, a makula jobb „ellátását". Nedves makuladegenerációnál a makula szélénél lévő érújdonképződéseket lézerrel lehet kezelni. Ezáltal meg lehet előzni esetleges vérzéseket. A kezelés nem fájdalmas, és ambulanter, narkózis nélkül is elvégezhető. Tapasztalt szemorvos végezze klinikán vagy kórházi szemosztályon. Bár a látás ettől a beavatkozástól nem javul, rosszabbodása valószínűleg feltartóztatható.

A látás segítése

A távoli látás nem javítható. Erős olvasószemüveggel az ideghártyán keletkezett kép nagyobb lesz, de a szükséges rövid távolságban történő olvasás nagyon fárasztó. Emellett nemcsak a betűk lesznek nagyobbak, hanem a látótérkiesés is. A helyes látássegítséget, mint pl. egy lupe-, ill. bifokális lupe szemüveget, amely négyszeresre is tud nagyítani, egyénileg kell megadni. Ezekre az üvegekre kritikátlanul ne fordítsunk komoly összeget. Jó optikusoknál és speciális klinikákon vannak ilyen eszközök, és ezeket ott ki is próbálhatja.

Ritkán televízió-képernyős olvasóeszközzel lehet javítani az olvasóképességet. Az olvasó egy kamerát vezet át a szöveg felett, és az írás huszonötszörös nagyításban jelenik meg a képernyőn. A betegség rendszerint olyan lassan halad előre, hogy ez az eszköz, előreláthatóan hosszú ideig tud segíteni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.