Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Megvakulás

A nagymértékű látásromlásba minden életkorban nehéz belenyugodni. Fontos, hogy az ember a maradék látóképességéből a legtöbbet tudja kihozni, és hogy segítséget és megértést kapjon az orvostól és embertársaitól egyaránt. Orvosilag vaknak minősülnek azok az emberek, akiknek nincs fényérzésük, ill. a fényforrás irányát nem tudják felismerni.

A látás gyakorlása

Nagyfokú látáscsökkenésben szenvedők számára látásiskolát fejlesztettek ki, amely gyakorlatilag minden rászorulónak tud valamilyen segítséget nyújtani.

Ezek a betegek szemklinikákon, szakemberek közreműködésével olyan gyakorlatokat végeznek, amelyek segítik az életvitelhez elegendő látás visszanyerését.

Ha a látás fokozatosan rosszabbodik, érdemes megtanulni a vakírást (a Braille-írás: kiemelkedő pontok ujjbeggyel történő tapintása). Fontos, hogy a Braille-írás megtanulásához megfelelő időpontot válasszunk, mivel a tapintási érzék csak akkor fejlődik jól, ha a látóképesség már erősen csökkent.

Nagy fokban látáskárosodott és vak gyermekek esetében különösen fontos a korai képzés és támogatás, amelyben jelentős szerepet játszanak a szülők és gondozók. Vannak olyan játékszerek és játékprogramok, amelyek csökkentlátó, de egyébként normális képességű gyermekeknek megadják azt a lehetőséget, hogy mint más gyermekek, hatodik életévükre ők is iskolaérettek legyenek.

Tanácsok erősen csökkentlátóknak

  • Finom munkát lehetőleg nappali fénynél végezzen.
  • Erős napfénytől óvja a szemét.
  • A mesterséges megvilágítás legyen elég világos, de ne vakítson. A lámpa szemmagasságban legyen elhelyezve. Munkánál a fény a válla fölött jöjjön. Fontos, hogy az egész lakás és különösképpen a lépcsőfokok és ajtóküszöbök jól meg legyenek világítva. A lépcsőket és küszöböket ezenkívül még fehér festékkel is jelölje meg.
  • Ha a szembetegsége előrehaladó, idejében fel kell készülnie a vakság bekövetkeztére. Meg kell tanulnia a Braille-írást, és foglalkozásában tervezzen megfelelő átképzést.
  • A Vakok és Gyengénlátók Szövetsége (tovább)képzést nyújt idegen nyelvek, Braille-írás és különböző hangszereken való muzsikálás megtanulására. Itt olyan könyvek is hozzáférhetők, amelyekben nagyok a betűk, vagy Braille-írással vannak írva, vagy a szöveget cd-n rögzítették.
  • A szövetség tájékoztatást ad kedvezményekről, mint például ingyenes utazás tömegközlekedési járműveken, gyermeksegélyezésre, illetve ápolási pénz igénylésére való jog erősen csökkentlátó gyermekek és felnőttek esetében.
  • Szociális osztályokon tájékoztatást lehet kapni állami segélyről (vakok személyi járadéka) és munkahely megtartásához nyújtott állami támogatásról.
kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.