Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Öregszeműség (presbyopia)

Panaszok

Negyvenedik életéve után az ember egyre homályosabban lát közelre.

Öregszeműség tünetei

A szemlencse az életkor előrehaladásával rugalmatlanabb, keményebb lesz. Domborodási képessége csökken.

Megbetegedési kockázat

Az ötödik évtizedben minden embert „elér". A szemlencse merevsége az idő múltával egyre fokozódik.

Lehetséges következmények

A közelre látás életlen. Közeli munkánál és olvasásnál a szemek gyorsan elfáradnak.

Hogyan előzzük meg?

Az öregszeműség megelőzésére nincs mód

Mikor menjünk orvoshoz?

Amikor a közelre látásnál nehézségek támadnak. Negyven éven felül mindenki legalább évente egyszer ellenőriztesse a szemét.

Öregszeműség kezelése

Szemüveggel. A szemorvosnak olvasáshoz (kb. 30-40 cm távolságra) és bizonyos munkákhoz (ennél távolabbra) megfelelő szemüveget kell ajánlania. Minél több finom munkát kell az embernek végeznie, annál precízebben megállapított és elkészített szemüvegre van szüksége. Keskeny olvasószemüvegek, amelyek az orrnyergen ülnek, úgy, hogy az ember az üveg felső széle felett a távolba nézhet, divatosak ugyan, de így az élesen látott közeli látótér kisebb, mint ,teljes" nagyságú üveg esetén lenne.

Ha az öregszeműséget megelőzően a szemnek már más fénytörési hibája is volt, akkor a szemüvegnek természetesen ezt is korrigálnia kell. Az öregszeműség - a közhittel ellentétben - csak ritkán egyenlíti ki a rövidlátást, és akkor is csak közelre. Távolra mindig szemüveget viselő egyének a presbyopia beköszönte után két szemüveget kell, hogy viseljenek; egy üveget (vagy kontaktlencsét) távolra, és egyet közelre. Mivel a szemüvegek állandó cserélése kényelmetlen, bifokális üvegek viselése terjedt el. Ezek távolra és közelre egyaránt jó látást biztosítanak.

  • Ha a felső és az alsó üveget vonal választja el egymástól, akkor a két látási tér határán „kép-ugrás" lesz, amelynek megszokásához néhány hét is szükséges lehet. A „képugrás" kényelmetlenségének csökkentése céljából az átmenetet (optikailag) lépcsőzetessé lehet tenni.
  • A közeli látásra szolgáló üveg, kör alakú formában, a távolra szóló szemüvegbe csiszolható. Egy ilyen szemüveg gépkocsivezetéshez is megfelel.

„Három fénytörésű” – vagy trifokális szemüvegnél a közeli és távolra való látó rész között még egy terület van „becsiszolva” – közbülső távolságra. Ennek dioptriáját a munkafeltételeknek megfelelően kell megállapítani. Ha a távolra és közelre szükséges dioptria közötti különbség nem nagyon nagy (pl. kisfokú rövidlátás, kisfokú öregszeműség), az ember könnyen megszokja a szemüveget.

Mindazonáltal a trifokális szemüveg autóvezetéshez nem nagyon ajánlott. Progresszív üvegek (multifokális szemüvegek): többféle dioptria egyesítése, úgy néz ki, mint egy normál szemüveg, mert nem látni benne elválasztó vonalakat. Hátrányai a következők: a középső látóterület keskeny ; a közeli látáshoz tartozó üvegrészen át a tárgyak (kissé) görbülten látszanak: ha az ember mozgatja a fejét, úgy tűnik, mintha a kép mozogna. Érzékeny emberek erre fejfájással és hányásig fokozódó szédüléssel reagálnak. A multifokális szemüveg akkor igazán jó, amikor

  • az öregszeműség még nem erős,
  • a hibás látás pontosan ki van javítva,
  • és amikor az ember a szemüveget állandóan viseli; nem olcsó, és mivel a presbyopia állandóan előrehalad. minden 2 évben új üveget kell csináltatni.

A multifokális üveg nem megfelelő (alkalmatlan), ha

  • az öregszeműség első korrekciója mínusz 2,5 dioptria vagy annál több,
  • az ember a közti üvegrészben akar optimális élességgel látni, miközben a közelre és távolra látás (fénytörése) között nagy különbség van.

A multifokális szemüveg viselése akkor is nehézséget okozhat, ha

  • az embernek munkája közben állandóan ide-oda kell tekintgetnie (például ha kőműves, vagy ha tanár),
  • autót kell vezetni; ilyen esetekben inkább egy közeli és egy távoli. vagy egy bifokális szemüveget jó hordani.
kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.