Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Retinaleválás (ablatio retinae)

A retinaleválás tünetei

Az ember fényfellvillanásokat vagy „repülő legyeket" lát. Később „fekete fal" emelkedik vagy egy „sötét függöny" esik le. Az ember erősen torzítva, életlenül kezd látni vagy már csak a fény jelenlétét tudja érzékelni.

Figyelmeztető jelek: villogás, füstfelhő, fátyolos látás élménye – főleg sötétben – előre jelzi az üvegtesti leválást, amelyet azután retinaleválás követhet.

A retinaleválás okai

A retina rétegei szétválnak, mert az üvegtest lyukat tép a retinában. Folyadék hatol a retinarétegei közé. Kezelés nélkül az egész retina leválhat, és a szem megvakulhat. Baleset vagy szürkehályogműtét is vezethet retinaleváláshoz.

Megbetegedési kockázat

Már közepes rövidlátásnál, hat-nyolc dioptria között, valamint az életkor előrehaladásával és baleset alkalmával nő.

Megelőzése

Ha az egyik szem már átesett ezen a betegségen, a másik szemet rendszeresen ellenőrizni kell.

Lehetséges következmények

Az erős látáskárosodás egészen vakságig fokozódhat.

Mikor menjünk orvoshoz?

A fenti panaszok jelentkezése esetén azonnal menjen szemorvoshoz vagy keressen fél egy szemészeti osztályt.

Retinaleválás kezelése

Gyógyszer nem segít. Minél gyorsabban operálni kell. A műtétet tapasztalt szemorvos végezze. Helyi érzéstelenítésben vagy altatásban (inkább) a levált retinát újra az alapjához lehet „tapasztani". Egy mínusz 80 fokra lehűtött fémrudat kívülről, az ínhártyának arra a részére helyeznek, amelynek megfelelően, belülről, az ideghártya-szakadást meg kell „ragasztani" (cryotherapia). Ez az (általában) nehéz műtét órákig is eltarthat. Operáció után kb. egy hét kórházi bennfekvés szükséges. Otthon is még kímélni kell a szemeket. Lehetőleg kerüljük a szem lökésszerű mozgásait (pl. olvasásnál).

TV nézés nem ártalmas. Minél hamarabb kerül sor a műtétre, annál több az esély arra, hogy az eredeti látóképesség helyreálljon. Az operáció sikertelensége 10 százalékra tehető, ez azonban 30 százalékig is emelkedhet, ha a műtétig túl sok idő telik el. Ezután már egy további, komplikáltabb operáció szükséges. Ha nem történik műtét, a beteg minden esetben megvakul.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.