Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

A retina vérellátásának zavarai

Tünetek

Akut vérátáramlási zavaroknál

  • az egyik szem, fájdalom és figyelmezető jelzés nélkül, hirtelen megvakul;
  • a látótér egyes részei (egyik vagy mindkét szemen) hirtelen kiesnek, mintha fekete függöny takarná el. A szem nem fáj;
  • a látásélesség erősen csökken.

Krónikus vérátáramlási zavaroknál

  • a látás lassan rosszabbodik.

Lehetséges okok

  • Az ideghártya fő artériájának elzáródása vagy a látóideg vérátáramlásának súlyos zavara a csontos koponyán kívül eső véredények gyulladása következtében (öregek krónikus polyarthritise).
  • Érelzáródás a retina véredényeinek egyes ágaiban.
  • Szemfenéki vénatörzs-elzáródás.
  • Magas vérnyomás, érelmeszesedés.

Az okokat csak szemfenékvizsgálattal lehet megállapítani.

Megbetegedési kockázat

Az életkorral emelkedik. Véralvadás-zavarok, magas vérnyomás, stressz, nikotin minden vérátáramlási zavarnál rizikófaktoroknak számítanak.

Lehetséges következmények

A retina fő artériájának és a látóideg tápláló véredényeinek elzáródásánál a megvakulást nem lehet megakadályozni. A szemfenéki vénathrombosist kísérő masszív vérzések esetén a látás nagyfokban csökkent marad. Ilyen vérzések kezelés ellenére is újra megjelenhetnek. Ritkán az a veszély is fennáll, hogy másodlagos zöldhályog fejlődik ki.

Mikor menjünk orvoshoz?

Azonnal szemorvoshoz kell fordulni, amikor a látótér egyes részei kiesnek.

Kezelése

Az acetilszalicil-savval véglett kezelés csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását. Bizonyos körülmények között a gyógyszert hónapokig kell szedni. A vér alvadékonyságának csökkentése (pl. kumarinnal vagy heparinnal) ritkán eredményes, viszont kockázatos. Lézerrel végzett kezelés a beteg retinarészben való érújdonképződés előrehaladását meg tudja akadályozni. A kezelés fájdalommentes és narkózis nélkül, ambulanter is kivitelezhető. Keressen egy ebben járatos szemorvost klinikán vagy kórházi szemosztályon. A kezelés után egy időre nyugalomra van szükség.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.