Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Rövidlátás (myopia)

Rövidlátás tünetei

A rövidlátók a közeli tárgyakat kb. öt méter távolságig élesen látják, a távolabbi tárgyakat azonban már csak elmosódva. Gyerekeknél különösen fel kell arra figyelni, ha gyakran pislognak vagy hunyorognak, ha ferdén tartják a fejüket, ha feltűnően közel hajolnak a könyvhöz, vagy közel ülnek a televízió, vagy számítógéphez.

Rövidlátás okai

A távoli tárgyak képe a retina előtt keletkezik. Ritkán fordul elő, hogy ezért a szaruhártya vagy a szemlencse túl erős görbülete felelős. A rövidlátás alapja többnyire a hosszúra nyúlt szemgolyó. Ennek, mármint a szemgolyó megnyúlásának, az oka még tisztázatlan. Kétfajta rövidlátás van. Iskolamyopiánál a rövidlátás fiatalkorban fokozódik, de a folyamat a 25. életévig többnyire befejeződik, és mínusz 6 dioptria alatt marad. Csak kevés embernél hosszabbodik tovább, magasabb életkorig a szem. A myopiának ez a degeneratív formája alkati.

Megbetegedési kockázat

A rövidlátás testi vagy lelki túlterhelés, rossz világítás és rossz munkafeltételek hatására rövid időre fokozódhat. Gyógyszerek, mint szulfonamidok, acetazolamid, valamint a szemet ért ütés és a vércukorszint emelkedése is átmenetileg rövidlátóvá tehetik az embert. A szemlencse öregkori elváltozásai rövidlátás irányába tolják el a szem fénytörését. Közelre szemüveget viselő emberek bizonyos körülmények között ismét szemüveg nélkül tudnak olvasni. A terhesség alatti hormonátállás a rövidlátást maradandóan tudja rosszabbítani.

A rövidlátás következményei

A rövidlátók látása sötétben (éjszaka) rosszabbodik, és erre gondolniuk kell, ha autót vezetnek. Mínusz 6 és 8 dioptria közötti (közepes fokú) rövidlátás esetén már retina-„hibák" is gyakrabban lépnek fel. Degeneratív rövidlátás retinavérzésekhez, retinaleváláshoz, és így az éles látás elvesztéséhez vezethet.

Hogyan előzhető meg a rövidlátás?

Kerülje az éjszakai munkát és a mesterséges megvilágítású helyiségeket. Ha ez nem lehetséges, akkor

  • a helyiség ne egyformán legyen kivilágítva,
  • a munkahelynek mindig az igénynek megfelelően kell világosnak lennie,
  • a munkatávolságot (olvasásnál 35-40 cm, képernyőmunkánál 50 cm) pontosan be kell tartani.

Kerülje a túlterhelést és a hosszan tartó, aprólékos (finom) munkát. Ha a szemek kifáradtak, tartson szünetet, amíg ismét kilazultnak érzi magát. Nagyfokban rövidlátók ne végezzenek nehéz fizikai munkát, hogy ily módon el tudják kerülni az üvegtesti vérzéseket. Mivel a rövidlátók többnyire fényérzékenyek is, napfényben lehetőleg viseljenek fényvédő szemüveget. A belső helyiségekben használt szemüveg csak kevéssé legyen sötétre színezve.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a távolra történő éles látáshoz hunyorítani kell. Rövidlátó gyerekek hosszú ideig nem veszik észre, hogy nem látnak elég jól. Rendszeres szemorvosi vizsgálatnál a retina esetleges degeneratív elváltozásai időben kiderülnek. Az ideghártya és az érhártya vizsgálatát biomikroszkóppal is el kell végezni.

Mit tehetek magam?

Mínusz 0,75 dioptria fénytörési hiba alatt a rövidlátókat rendszerint nem zavarja, hogy távolra nem látnak elég élesen, ezért általában nem is hordanak szemüveget. A közúti forgalomban a megfelelő szemüveg viselése mindenki biztonsága érdekében kötelező. A test és lélek lazítása a szemeket is ellazítja, és ezúton csökkentheti a rövidlátást. Légzési gyakorlatokkal ezt a lazulást elő lehet segíteni.

Rövidlátás kezelése

Gyógyszerrel nem kezelhető.

Szemüveg

Konkávra csiszolt üvegek javítják a rövidlátást (szemüveg). A szemüvegen keresztül minden kisebbnek, a tér mélyebbnek, a föld közelebbinek tűnik. A szemüveg szélén átnézve az egyenes vonalak ívelteknek látszanak, mégpedig annál inkább, minél erősebb a rövidlátás. Az agy – a tapasztalat segítségével fokozatosan – korrigálja a torzult képet, és az ember ismét „helyesen" lát. De ha át kell térni egy új, nagyobb, vagy a korábbinál erősebb szemüvegre, vagy ha szemüveg helyett az ember kontaktlencsét kezd viselni, akkor erre előbb az agynak is „át kell állítódnia". Néhány napig is eltarthat, amíg a panaszok („görbült" kép, fejfájás, szédülés) elmúlnak.

Kontaktlencsék

A kontaktlencsénél nincs széli torzulás. Lehetséges, hogy fiatal embereknél a kontaktlencse bizonyos mértékig feltartóztatja a rövidlátás rosszabbodását.

Műtétek

Csak igen nagyfokú rövidlátás esetén indokoltak, amikor sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem hoz javulást.

Radiális keratotomia

Csillagszerű bemetszések az egészséges szaruhártya széli részében. A rövidlátást 2-8 dioptriával csökkentheti. Erről a műtétről amerikai és európai szemorvosok manapság (általában) lebeszélik a betegeket. Eltekintve attól, hogy a műtét az operált betegek legfeljebb 60 százalékánál éri el a kívánt célt, ingadozó éles látással, fényérzékenységgel és hegképződéssel is számolni kell.

„Élő kontaktlencse" (epikeratophakia)

Nagyfokú rövidlátás, szemlencsehiány, a szaruhártya extrém mértékű kiöblösödése (keratoconus) esetén sikerrel alkalmazható. Egy donor szaruhártyából kimetszett és csiszolt „lencsét" varrnak a kezelendő szem szaruhártyájára. A sebgyógyulásnál néha komplikációk lépnek fel. A korongot el lehet távolítani, és egy másikra ki lehet cserélni. A műtét ambulanter is elvégezhető. Műtét után 2 hónapig a betegnek vigyáznia kell, mert az első időkben a szaruhártya még nem eléggé tiszta. Az Egyesült Államokban ezt az operációt gyakran, más országokban ritkán, csak kevés kórházban végzik.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.