Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Szaruhártyafekély

Szaruhártyafekély tünetei

Legtöbbször a szaruhártya közepén egy szürkés-fehér-zöldessárga fekélyt lehet látni. A látás rossz, az erős fájdalom szemhéjgörcsöt okoz. Az elülső csarnokban genny képződhet.

Szaruhártyafekély okai

Fekélyek kis szaruhártya-horzsolásokból jöhetnek létre. Baktériumok és vírusok okozzák. Akkor is keletkezhetnek fekélyek, ha a szemrés nem tud záródni. Puha kontaktlencse viselése is lehet kiváltó ok. További okok : A-vitamin-hiány, gombásodás.

Megbetegedési kockázat

A szaruhártya megkarcolása, egyéb sérülése, kontaktlencse hosszas viselése által fokozódik.

Lehetséges következmények

A szaruhártyafekélyt mindig kíséri szaruhártya-gyulladás. A legveszedelmesebb szembetegségek egyike, mivel az a veszély áll fenn, hogy szivárványhártya-gyulladás fejlődik ki, a szaruhártya beolvad vagy glaucoma keletkezik. A folyamatos kezelés ellenére a szem teljesen tönkremehet.

Szaruhártyafekély megelőzése

Akik puha kontaktlencsét viselnek, rendszeresen ellenőriztessék a szemüket ott, ahol a kontaktlencsét kapták.

Mikor menjünk orvoshoz?

A panaszok fellépésekor azonnal szemorvoshoz kell fordulni.

Kezelése

A szemorvos először antibiotikumokat tartalmazó szemcseppel, kenőccsel és injekcióval kezeli a szemet, és ezt általános infúziós és injekciós kezeléssel egészíti ki. Ha a kezelés nem elégséges, a fekély szélét elektromosan ki kell égetni. A gyógyulás után hegek maradnak vissza, amelyek a látást torzítják. Ezt az állapotot kontaktlencsével esetleg javítani lehet.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.