Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Csomók es daganatok a szemhéjon

Van egy sor jóindulatú szemhéjdaganat: zsír-, ér-, faggyúmirigy-daganat (jégárpa) vagy szemölcs. Rosszindulatú burjánzások is felléphetnek.

Szemhéjdaganat tünetei

Többnyire nincsenek.

Szemhéjdaganat okai

Hogy miért keletkezik rák a szemhéjban, nem tudjuk. Szövetburjánzás vagy a faggyúmirigyek krónikus gyulladása kiváltó okként szerepelhet.

Megbetegedési kockázat

A rák viszonylag ritka. Még ritkább, de annál veszélyesebb az ún. spinalioma.

Lehetséges következmények

Lapszerű daganatok durva széllel, legtöbbször a belső szemzugban (basalioma), alig képeznek áttételeket. Ha a szemhéjrákot idejében felismerik, sebészileg el lehet távolítani; száz százalékosan gyógyítható lesz. Ha nem kerül sor kezelésre, a szemüregbe burjánzik, és veszélyezteti a szemet.

Mikor menjünk orvoshoz?

Azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz vagy szemorvoshoz, ha szemölcsszerű burjánzások vagy pörkös fekélyek keletkeznek a szemhéjban. A szemhéjszél rákos megbetegedése gyakran kezdődik ismétlődő, pörkös gyulladásokkal.

Szemhéjdaganat kezelése

A kicsi, jóindulatú daganatok néhány hónap alatt maguktól visszafejlődhetnek. Ha nem, sebészileg el lehet őket távolítani. Egyszerű ambuláns műtét. Gyakran fájdalomcsillapító injekció sem szükséges. A szemölcsö(ke)t levágják, a szemölcs alapját diathermiával kiégetik.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.