Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Szemhéjgyulladás (blepharitis)

Szemhéjgyulladás tünetei

A szemhéjszél vörös, viszket, ég. A szempillák között pikkelyek vannak. A pillák kihullhatnak. Néha gennyes var és pörk is képződik. Alvás közben, a váladék kiszáradása miatt, a szemhéjak összetapadnak.

Szemhéjgyulladás okai

Füst, por, kozmetikumok (szemhéjfestés). Klíma-berendezés. Baktériumok által okozott fertőzés. Ha a távollátást és az astigmatismust nem korrigálták gondosan (szemüveggel), a szemhéjszél kivörösödhet.

Megbetegedési kockázat

Az említett irritációk esetén fokozódik.

Lehetséges következmények

Szemhéjszél-gyulladás újra felléphet.

Hogyan előzhető meg a szemhéjgyulladás?

Kerülje az irritációkat. Ha szemüveget visel, látási hibáját rendszeresen ellenőriztesse.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a panaszok néhány nap alatt maguktól nem múlnak el.

Öngyógyítás

Hűvös borogatás enyhíti a panaszokat. Mártson egy tiszta kendőt forralt, de már kihűlt teába, és borogassa a szemét.

Kezelés

A szemhéjszél-gyulladás nagyon makacs lehet. Legtöbbször antibiotikumra van szükség – kenőcs formájában. A kezelés előtt bakteriológiai vizsgálatot kell végeztetni, hogy a kórokozó azonosítható legyen. Az antibiotikumok nem célzott használata mind gyakrabban vezet gombás szaruhártya-megbetegedéshez. A kezelés egy-két hétig tart. Ha kortizont is kell – hosszabb ideig – alkalmazni, a szemnyomást szemorvossal kell ellenőriztetni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.