Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Szemüvegekről

Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy „szemüveges" szemeket különösképpen veszélyezteti (egy) sérülés. A tapasztalat ezzel szemben az, hogy a szemüveg inkább (meg)védi a szemeket a sérülésektől, pl. a szem felé tartó idegentestektől. Új szemüveg felírását mindenre kiterjedő szemorvosi vizsgálattal kellene összekötni. Különösen érvényes ez a negyvenedik életév után, amikor a szemorvosi vizsgálat esetleges szembetegség(ek) korai felismerését teszi lehetővé. A szemüveg elkészítéséhez szükséges méréseket optikus is el tudja végezni; megjegyzendő, hogy a komputerrel (automata refraktométerrel) nyert mérési adatok nem olyan pontosak, mint a hagyományos módon (próbaüvegekkel) végzett mérések. A keret és üveg anyagának minőségét norma szabályozza. Olcsó kínálat esetén (pl. optikai üzletekben) meg kellene kérdezni, hogy az áru megfelel-e ennek a normának. Katalógus útján is szoktak szemüveget kínálni. Ilyen üvegeket azonban még tartalék üvegként se rendeljünk, mivel ezek sem a szemek távolságát, sem a fejformát nem veszik tekintetbe.

Keret
Egyrészt igazodjon a fejformához, másrészt ne szűkítse be a látóteret (ahogyan azt néhány diva-tos szemüvegnél látjuk). A fémkeret tartósabb a műanyag keretnél. Fémallergia esetén (elterjedt a nikkelallergia) nem marad más választás, mint a műanyag keret. Távollátók, emelkedő dioptriák esetén finom keretet válasszanak, mert ezáltal a látáskomfort nő, és a szemüveg könnyebb lesz. Rövidlátók magas dioptria esetén vastag keretet válasszanak, mert ezáltal az üveg vastagsága nem annyira feltűnő. A kis átmérőjű üveg azért előnyös, mert a látótér széli részeinek torzító hatása kisebb mértékben érvényesül, a csiszolás nem olyan feltűnő, és a szemüveg könnyebb.

Szemüveg lencsék

Üveg
A leggyakrabban használt és a betegsegélyezők által fizetett üveg az ún. koronaüveg. Magas dioptriaszámnál nagyon vastag és nehéz. A speciális üvegek a magas dioptriáknál ennél vékonyabbak ugyan, de legalább olyan nehezek, mint a koronaüvegek, és ezenkívül drágábbak is.

Műanyag
A sérülésveszély, ami az „üveg" eltöréséből eredne, természetesen kisebb, mint valódi üveg esetében. A műanyag könnyebb, mint a koronaüveg, de csak alacsonyabb dioptriákban van, és könnyen összekarcolódik (ami zavarhatja a látást). Vannak műanyag „üvegek" magasabb dioptriaértékben is, ezek felületét kvarcréteggel védik meg a karcolódástól. Az erős fénytörési hibát korrigáló műanyag üvegek nagyon vastagok, de ennek ellenére viszonylag könnyűek.

Tükröződésmentesség
Üveg és műanyag szemüvegeket egyszeresen vagy többszörösen tükröződésmentessé lehet tenni. Ilyen üvegen át az ember kontrasztosabban lát és sötétben is jobb a látás.

Napszemüveg

Csak kivételes esetekben kell hordani.

  • Amikor hó, víz vagy nagy homokfelületek vakító hatásúak (síelés, szörfözés, szafari).
  • Olyan utazásoknál, amikor az égbolt a látótér nagy részét elfoglalja, például vitorlázásnál, repülő- és autóutazásoknál.
  • A szemlencse hiányánál szürkehályogműtét után), lencseborússág és szaruhártya-hegesedés egyes eseteiben.

A napszemüveg legyen barna színű, és ne legyen 65 százaléknál sötétebb. A szemüvegviselőknek a napfény ellen egy második szemüvegre is szükségük van. Léteznek változóan sötétedő, ún. fototrop szemüvegek is : ezek csak üvegből készülnek, és akkor sötétülnek, amikor ultraibolya sugárzás éri őket. Ha állandóan ilyen szemüveget visel, csak kb. 10-15 százalékosra legyen sötétítve, és egyben legyen tükröződésmentes is. Belső helyiségekben való munkánál a napszemüveg, különösen rövidlátók esetében, nem alkalmas.

Védőszemüvegek

Ha a szemeket sérüléstől, sugárzástól és gázoktól kell megvédeni, a munkaadó köteles védőszemüveget biztosítani. Annak is kell védőszemüveget viselnie, aki egyébként is szemüveges.

Tanácsok szemüvegviselőknek

Mivel a szemüveg üvegei, különösen a műanyagok, könnyen karcolódnak, tartsa szemüvegét

  • mindig elég nagy tokban,
  • ne tegye úgy le az asztalra, hogy üveggel lefelé legyen fordítva,
  • lehetőleg meleg vízzel és szappannal tisztítsa,
  • a keretet időnként optikus vegye gondozásba,
  • a szemüveg bepárásodása ellen (amikor az ember hidegből melegre megy) az üveget be lehet dörzsölni hagymával, ami éppen olyan jó, mint a kereskedelemben kapható szerek,
  • bár tartalék szemüveget a TB úgy tudjuk nem fizet, legyen Önnél mindig egy második szemüveg is autóvezetésnél, sportolásnál és erős fénytörési hiba esetén.
kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.