Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Szivárványhártya-gyulladás (iritis), sugártestgyulladás (cyclitis)

Tünetek

A szem erősen vörös és tompán fáj. A látás rossz, a pupilla szűk.

Szivárványhártya-gyulladás okai

  • Baktériumok vagy vírusok fehérjéivel szemben fellépő allergia. A gyulladás a test más részén lévő fertőzésforrásból a véráram útján jut a szembe.
  • Általános megbetegedés (pl. gyulladásos reuma, toxoplasmosis, tbc, syphilis), sérülés, szaruhártya- és ideghártya-megbetegedés következménye.

Megbetegedési kockázat

Gyulladás, reuma, szemsérülés fokozzák.

Lehetséges következmények

Az iris és a lencse(tok) összetapadása következtében a szemnyomás emelkedhet (zöldhályog). Ha a sugártest is részt vesz a gyulladásban, további komplikációk léphetnek fel : üvegtesti homályok, a szem belnyomásának ingadozása. A látás veszélyben van.

Megelőzés

Nem lehetséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Azonnal szemorvoshoz kell fordulni, amikor tompa szemfájdalommal együtt látáscsökkenést tapasztalunk.

Szivárványhártya-gyulladás kezelése

Az okokat ki kell kapcsolni, a betegséget pedig kezelni kell. Szemorvosi előírás szerint naponta kétszer atropint cseppentünk, hogy a pupilla tág legyen. Ez a kezelés meggátolja az írisnek a lencsetokhoz való tapadását, a gyulladás. visszafejlődik. Az iritist többnyire nagy adagú kortizonkészítményekkel kell kezelni, amelyet lokálisan (a szembe) és/vagy általánosan kell alkalmazni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.