Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Szürkehályog (cataracta)

Szürkehályog tünetei

A látás egyre életlenebbé válik. Ez a folyamat hónapokig, évekig (el)tarthat. Később az ember már a környezetét is csak ködösen látja.

Szürkehályog okai

  • Leggyakoribb formája az öregkori szürkehályog, a lencse természetes elöregedése. A lencseborússágok a lencse széli részében vagy a közepén kezdődnek. Ha csak a lencsemag borús, a beteg rövid időre ismét szemüveg nélkül tud olvasni. Ilyenkor (még) nem kell operálni.
  • Ritkán veleszületett: öröklődés útján vagy a terhes anya betegsége (mumps, kanyaró, rubeola, bárányhimlő, gyermekbénulás, hepatitis) által keletkezik. A kisgyermeket már az első életévében meg lehet operálni, és (utána) valamilyen optikai segítséggel látóvá lehet tenni.
  • Fiatalkori (öröklött) lencseborússág.
  • Cukorbetegség, tetanus, neurodermitis.
  • Hosszan tartó kortizonkezelés. A gyógyszer abbahagyása után a lencseborússág visszafejlődik.
  • Villámcsapás, infravörös sugárzás, röntgensugarak.
  • Ütés, sérülések, a szem gyulladásai.

Megbetegedési kockázat

Az említett tényezők fennállása esetén fokozódik.

Szürkeháyog lehetséges következményei

A látás fokozatosan csökken. Nagyon előrehaladt állapotban már csak a világosság és sötétség megkülönböztetése marad meg a látásfunkciókból, de a beteg nem vakul meg.

Megelőzése

Nem lehetséges.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amikor a panaszok fellépnek.

Öngyógyítás

Figyeljen arra, hogy jó világítás legyen a helyiségben. Finom munkát csak nappali fény mellett végezzen. Megfelelő lámpaernyőt válasszon. Előnyös, ha ellenzős sapkával védi a szemét a napsütéssel szemben. Olvasásnál a szövegre fektessen egy sötét lapot, benne nyílással, így ki tudja kerülni a káprázást.

Szürkehályog kezelése

A szürkehályog ellen nincs valóban hatásos gyógyszer. Az embernek meg kell tanulnia együtt élni vele (a műtétig). Ha a szürkehályog „megérett" (vagy a látásrosszabbodás érett meg a műtétre), meg kell operálni. A műtét idejét úgy kell megválasztani, hogy a beteg jó általános állapotban legyen. Ha a szürkehályog túléretté válik, súlyos komplikációkat okozhat, amelyek gyors műtéti beavatkozást tesznek szükségessé. Amíg jól tud tájékozódni, amíg jól tud olvasni. addig nem feltétlenül szükséges az operáció.

A szemorvossal meg kell beszélni a műtétet, és akkor kell mellette dönteni, amikor a rossz látás miatt az élet minőségét és örömét csökkenni érzi.

Szürkehályogműtét

Ma a legbiztosabb műtéti technika (idősebb embereknél) az extracapsularis extractio. Narkózisban és helyi érzéstelenítésben egyaránt elvégezhető. A lencsét eltávolítják, de hátsó tokja a szemben marad. Egyúttal műanyag szemlencsét is lehet a szembe implantálni. A legjobb megoldás ma a hátsócsarnoklencse. A műtét végén a kis műtéti sebet összevarrják. Csak néhány napig tartó kórházi ápolás szükséges. Három hónap múlva már újra lehet dolgozni. Komplikációk, mint retinaleválás, maculaoede-ma, gyulladás, ritkán fordulnak elő. A varratok húzó hatása következtében seb-astigmia alakulhat ki, amely később csökkenhet vagy visszafejlődhet.

A látás javítása

Ha a szembe nem implantálunk műlencsét, akkor kb. tíz-tizenkét dioptriás szemüveget kell a betegnek viselnie – távolra, és egy ennél erősebbet -közelre, olvasáshoz. A korrekció először ideiglenes, később végleges. Kifejezetten vastag üvegekről van szó. A szemüveggel látott kép a valóságosnál kb. egyharmaddal nagyobbnak tűnik. Az átállás erre a látásra nehéz. Ha a másik szem még jól lát, akkor az operált szemet opálos üveggel kell elfedni – amíg a második szem műtéte meg nem történik. Az operált szemre kontaktlencsét is lehet helyezni. Ebben az esetben a két szem által alkotott képek különbsége csekély, és a hozzászokás könnyebb. Ilyen esetekben – bizonyos feltételek mellett – tartós kontaktlencsét is lehet viselni. Közelre minden esetben olvasószemüveget kell használni.

A szemüvegben és kontaktlencsében ultraibolya szűrőnek kell lennie, hogy a sugarak ne érjék el a retinát. Legjobb megoldás a műanyag szemlencse, különösen akkor, ha a szürkehályog csak az egyik szemen fejlődött ki. Amikor a műtét után a szemről leveszik a kötést, a beteg rögtön lát. Olvasáshoz azonban (rendszerint) ekkor is kell szemüveg. A betegbiztosító viseli a műtét és a műlencse, minden szükséges szemüveg és kontaktlencse költségeit.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.