Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Távollátás (hyperopia)

Távollátás tünetei

A távoli tárgyakat ilyen esetben az ember élesen látja, a közelieket viszont nem.

Távollátás lehetséges okai

A szemgolyó többnyire már születéskor túl rövid. A kép nem esik pontosan a retinára, hanem, legalábbis elvileg, mögéje. A növekedési „tervnek" megfelelően a felnőtté válás során, a szemgolyó hossza is nő.

Megbetegedési kockázat

A népesség kb. 55%-a távollátó, de ez nem mindenkinél annyira kifejezett, hogy szemüveget kellene viselnie.

Lehetséges következmények

Fiatal korban a távollátást a szem ki tudja egyenlíteni. Ez azonban túlterheli a musculusciliarist (azt az izmot, amelynek működése következtében a lencse alakja változik). Közeli munkánál az ilyen szem gyorsan kifárad. Fejfájás, szemfájdalom, és átmeneti befelé kancsalítás léphet fel. Ha ezt a fénytörési hibát megfelelő szemüveg nem javítja ki, a kancsalság megmaradhat. Ennek következtében a kancsalító szem látásélessége károsodhat. Idősebb korban a távollátókat jobban veszélyezteti a glaucoma, mint a normál fénytörésű vagy rövidlátó embereket.

Hogyan előzhető meg a távollátás?

Kellő időben történő szemorvosi vizsgálat, és ha szükséges, szemüveg vagy kontaktlencse használata ajánlatos.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amint a felsorolt panaszok, vagy a befelé kancsalítás fellépnek. Gyerekeknél fontos, hogy a szűrővizsgálatok terminusait pontosan tartsuk be. Legkésőbb a harmadik életévtől kezdve a gyermeket rendszeresen szemorvoshoz kell vinni.

Öngyógyítás módja?

Nem lehetséges. A „szemtréning" távollátás ellen alig segít.

Távollátás kezelése

A távollátásnak nincs gyógyszeres kezelése.

Szemüveg: a szemorvosnak idejében konvexre csiszolt üveget kell rendelnie.Ez az üveg nagyít, és „közelebb hoz", de ugyanakkor a tér a valóságosnál laposabbnak tűnik. Kontaktlencsék: korrigálhatják a távollátást, de a hibás látás kifejlődését nem tudják befolyásolni.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.