Szemünkkel tekintünk egy emberre, amikor meg akarjuk ismerni. A szem a „lélek tükre” és „ablakunk a világra”. A szem az egész emberrel összhangban és neki alárendelve működik.

Tompalátás (amblyopia)

Tompalátás tünetei

A „beteg" rendszerint sokáig nem veszi észre.

Tompalátás okai

Valószínűleg korai gyermekkori fejlődési zavar vezet a gyengelátáshoz, minden felismerhető organikus ok nélkül. Kiváltó okok lehetnek: szem-héjbetegségek, kancsalság, lencsehomály, távollátás, szemtekerezgés, idegrendszeri zavar a látásközpontban, a látópálya örökölt vagy szerzett betegsége, az egyik szem túl hosszú ideig tartó Atropin-kezelése.

Megbetegedési kockázat

Az egyoldali tompalátás a nyolcadik életévig alakul ki. Kb. minden tízedik ember tompalátó, ha nem kezelik, ill. ha a felsorolt kiváltó okokat nem tudják kikapcsolni, az tompalátás kockázata növekszik.

Lehetséges következmények

Tompalátás a beteget kizárja olyan foglalkozások gyakorlásából, amelyekhez jó térlátás szükséges, pl. finommechanika, villanyszerelés, gyorsan forgó gépekkel végzett munka. Az egyik szem jelentős tompalátása megháromszorozza a jól látó szem sérülésének veszélyét. Ilyen esetekben el kell kerülni a veszélyes foglalkozásokat.

Megelőzése

Rendszeres szűrővizsgálattal. A harmadik életévtől szemorvosi ellenőrzés szükséges, legkésőbb akkor, ha kancsalság mutatkozik, vagy feltűnővé válik a botladozás-mellényúlás. Egyszerű Langteszttel a szemorvos könnyen felismeri a látászavart.

Kezelése

Célzott kancsalsági tréning javíthatja a tompalátást. Szemüveggel nem befolyásolható.

kapcsolat:letter iconszemorvosok@yahoo.composition icon 1122. Bp. Kékgolyó u. 20.